Asunnon hinta-arvio

Asunnon myynti lähtee liikkeelle aina lähes poikkeuksetta asunnon hinta-arviosta. Oikeastaan kaikkien kiinteistönvälitysliikkeiden ja kiinteistönvälittäjien palveluvalikoimaan kuuluu asunnon hinta-arvio ja se on lähes poikkeuksetta myös ilmainen. Ellei sitten ole kyse virallisesta kirjallisesta arviosta esimerkiksi pankille. Tämä virallinen kirjallinen arvio tuntuu maksavan yleensä n. 500 €. Olen sellaisen kerran tilannut ja oli siinä kyllä n. 10-15 sivuakin. Ei siis ihan mikään yhden kahden rivin lauseke sähköpostitse..

asunnon hinta-arvio

Asunnon hinta-arvio – ilmainen katselmus paikan päällä

Katselmus tehdään yleensä paikan päällä, mutta välittäjä voi antaa etänäkin nopean hinta-arvion, joka pohjautuu asunnon tietojen lisäksi alueen kauppahintatilastoihin, eli siihen, mihin hintaan vastaavia asuntoja on myyty alueella lähiaikoina. Jos kyseessä on kerros- tai rivitalo, eli esim. taloyhtiö, voi nopea asunnon hinta-arvio olla hyvinkin tarkka. Varsinkin, jos taloyhtiöstä on myyty esimerkiksi vastaavan kokoinen asunto lähiaikoina. Vaikka asunto olisi toisensa kopio, ovat asunnot lähes poikkeuksetta yksilöllisiä ja eroavat silti toisistaan.

Toiset asunnot ovat paremmassa kunnossa kuin toiset. Toisissa on tehty enemmän remonttia, ja toinen asunto saattaa olla alkuperäiskunnossa. Myös ylemmän kerroksen asunnosta saa yleensä aina paremman hinnan, kuin alemman kerroksen asunnosta. Neliöhinnat vaihtelevat tietysti myös huonelukumäärän mukaan. Mitä pienempi asunto, sitä kalliimpi neliöhinta yleensä on. Isommat asunnot ovat tietysti kalliimpia, mutta neliötäkin on enemmän.

Uudiskohteissa esimerkiksi omakotitaloissa yhden huoneen lisätila saattaa maksaa helposti 100 000 € enemmän, kuin yksi huone vähemmän.

Asunnon myynti itse vai välittäjän avulla?

Käytimme itse asuntomme myyntiin Kotivaihtoon.com -palvelua. Bongasin palvelun somessa ja tutustuin siihen tarkemmin. Innostuin ajatuksesta, jossa voisin näyttää itse oman kotini kiinnostuneille ostajaehdokkaille ja säästää sen johdosta sievoisen summan rahaa.

Meidänkin kotimme oli sen verran hyvässä kunnossa ja halutulla sijainnilla, ettei välityspalkkiostakaan kannattanut maksaa kymppitonneja, vaikka asunto kohtuullisen arvokas olikin.

Palvelun avulla suuret säästöt:

Palveluun kuului 1 % välityspalkkio, joten säästö muihin kiinteistönvälityspalveluihin verrattuna oli merkittävä. Muut hinnat kun pyörivät siellä n. 3 % hujakoilla. Yksi välittäjä olisi ollut valmis tekemään 2,3 % välityspalkkiolla, mutta ajattelin kuitenkin, että ehkä mieluummin säästän sen reippaasti yli puolet palkkion summasta ja näytän asunnon itse.

Sellaisen rahan saaminen säästöön on näillä tuloilla kuitenkin pitkäjänteinen prosessi ja sen eteen saisi tehdä aika monta kuukautta töitä. Ajattelin, että viikossa kun asunto on todennäköisesti myyty, niin en hirveästi vaivaa joudu sen eteen näkemään. Ja niinhän siinä kävi. Asunto meni yli pyyntihinnan 9 päivässä myyntiinlaiton jälkeen ja näyttöjäkin pääsin järjestämään vain viidelle kiinnostuneelle perheelle.

Asuntokaupat sujuivat kohtuu kivuttomasti siis ja välittäjä hoiti sitten kaiken muun aina paperihommista ilmoituksiin verottajalle ja kaupanteot yms. Tykkäsin kyllä ja voisin suositella muillekin, jotka jaksavat nähdä vähän vaivaa.

3D-virtuaaliesittely

Palvelun valokuvat olivat huippuluokkaa, kuten alalle tyypillistä on, mutta tämän lisäksi kiinteistönvälityspalveluun kuului 3D-virtuaalikuvaus. Asuntoa katsomassa käyneet olivat monet sitä käyttäneetkin. 3D-esittelyn avulla he saivat realistisen kuvan kodistamme jo ennen kuin he tulivat paikalle. Tämä todennäköisesti saattoi karsia myös muutamat ”renkaitten potkijat” pois. Näin säästyttiin myös pieneltä työmäärältä näyttöjen osalta.

Asunnon hinta-arvio – hyvä tilaisuus tutustua ja verrata välittäjiä

Asunnon hinta-arvio oli tietysti ilmainen ja jo arviokäynnillä vakuutuin Helin ammattitaidosta. Hänellä oli selvästi kiinnostusta asuntomme myyntii ja innostus tuntui paistavan läpi. Ei siis pelkän rahan takia, vaikka hän kohtuullisen korvauksen mielestäni saikin.

Pari muutakin välittäjää olivat todella hyviä ja pätevän oloisia, mutta välityspalkkio olisi ollut niin paljon korkeampi, että päädyttiin valitsemaan Heli ja Kotivaihtoon.com. Hyvä näin, sillä oltiin kyllä todella tyytyväisiä ja varmasti tullaan käyttämään palvelua uudestaan myöhemminkin, kun nykyisen asunnon myynti joskus tulee ajankohtaiseksi.

Välityspalkkion kilpailuttaminen:

Jos olet etsimässä kiinteistönvälittäjää pääkaupunkiseudulta tai muualta Uudenmaan alueelta, suosittelen kutsumaan Koti Vaihtoon välittäjän paikalle. Kannattaa pyytää asunnon hinta-arvio tietysti monesta paikasta, jotta saat realistisen kuvan hinnasta. Asunnon myynti on niin iso päätös ja asia, ettei siinä kannata hätiköidä.

Samalla kun vertailee useampia välittäjiä varmistuu myös siitä, että tuli valittua se itselle varmasti sopivin välittäjä ja välityspalvelu. Ei sitten toivottavasti ala kaduttamaan, kun asunto on myynnissä tai sen jälkeen. Todennäköisesti moni välittäjä kuitenkin onnistuu asunnon myynnissä, mutta palvelukokemus on itselleni ainakin tärkeä asia.

Samankaltaiset artikkelit