|

Näistä syistä ensiapukoulutus kannattaa hankkia

Laadukas ensiapukoulutus voi osoittautua korvaamattoman arvokkaaksi vaaratilanteen yllättäessä. Jos esimerkiksi joku työpaikallasi saa sairaskohtauksen tai loukkaantuu vakavasti, hyvät ensiaputaidot voivat nopeasti osoittautua elintärkeiksi.

Millä tavoin ensiapukoulutus sitten auttaa ja miksi se on niin tärkeää? Listasimme tärkeimmät syyt tähän artikkeliin.

hanki-ensiapukoulutus
Ensiapukoulutus voi osoittautua elintärkeäksi.

Ensiapukoulutus voi pelastaa hengen

Tämä syy on niin tärkeä, että halusimme listata sen heti ensimmäiseksi. Jos joku saa henkeä uhkaavan sairauskohtauksen tai loukkaantuu vaarallisesti, hän voi tarvita välitöntä ensiapua selvitäkseen siihen saakka, että ambulanssi ehtii päästä paikalle. Monissa vaaratilanteissa jokainen sekuntikin voi olla ratkaiseva.

Kun sairauskohtaus tai vamma vaatii ripeitä, määrätietoisia ja ennen kaikkea oikeita toimenpiteitä, lienee sanomattakin selvää, ettei potilas voi jäädä odottamaan sitä, että joudut lähtemään etsimään paikalle ensiaputaitoisia ihmisiä tai etsimään ohjeita Googlesta.

Jos esimerkiksi ihminen kärsii vuolaasta verenvuodosta, pitää se saada tyrehdytettyä heti. Silloin ei ole aikaa alkaa juoksennella ympäriinsä epätoivoisesti etsimässä jotain ensiapukoulutuksen käynyttä. On myös hyvin mahdollista, että olet itse ainoa paikalle sattuva auttaja, etenkin jos vaaratilanne sattuu myöhäiseen kellonaikaan tai syrjäisellä alueella. Siksi sinun täytyy itse tietää, miten potilasta autetaan oikein.

Et voi luottaa siihen, että joku muu tietäisi mitä tehdä

Kuten ylempänä jo sanoimmekin, ei vaaratilanteen sattuessa ole mitään takeita, että joku muu paikalle osuva tietäisi mitä tehdä, tai että ketään muuta ylipäänsä olisi paikalla. Siksi ainoa tapa varmistaa, että minne tahansa menetkin, paikalla on aina joku ensiaputaitoinen, on hankkia itse riittävät ensiapuvalmiudet.

Kun olet itse käynyt hyvän ensiapukoulutuksen, voit aina luottaa siihen, että ainakin sinä osaat auttaa ensiapua vaativissa tilanteissa, vaikka kaikki muut paikallaolijat olisivat täysin tietämättömiä. Tämä tieto antaa monille miellyttävää mielenrauhaa, kun he eivät joudu vaikkapa kaveriporukan mökkireissulla murehtimaan, osaisiko kukaan toimia vaaratilanteessa.

Toki ideaali tilanne olisi se, että jokainen ihminen olisi käynyt ensiapukoulutuksen. Tällöin paikalla olisi usein monia ensiaputaitoisia, jotka voisivat tehokkaasti auttaa potilasta ja tarvittaessa myös auttaa toisiaan.

Jos esimerkiksi työpaikalla hankitaan kaikille työntekijöille ensiapukoulutus, se voi saada kaikki työpaikalla kokemaan, että töissä on turvallista. Siksi tämä voi olla hyvä keino panostaa työntekijäkokemukseen ja vaikuttaa sitä kautta esimerkiksi motivaation puutteeseen.

Ensiapukoulutuksen käynyt osaa välttää pahentamasta tilannetta

Yleinen ongelma vaaratilanteissa on se, että paikalle osuneet ohikulkijat jäätyvät tilanteessa, kun eivät tiedä mitä tehdä tai uskalla toimia. Joskus voi kuitenkin käydä myös niin, että joku ryhtyy innokkaasti auttamaan, mutta onnistuu tietämättömyyttään epähuomiossa pahentamaan tilannetta.

Tällainen tilanne voi sattua esimerkiksi silloin, jos auttajan ainoat mielikuvat ensiavusta ovat peräisin TV-sarjoista ja elokuvista. Varsin usein viihteessä esitetyillä ensiaputaidoilla ei ole juurikaan yhteistä todellisen ensiavun kanssa.

Joskus viihteessä nähty “ensiapu” olisi todellisuudessa suorastaan vaarallista. Esimerkki tällaisesta vaarallisesta toiminnasta on vaikkapa niskansa tai selkänsä loukanneiden huolimaton liikuttelu. Viihteessä hahmot usein raahaavat kolarissa tai putoamisissa loukkaantuneita ihmisiä “turvallisempaan paikkaan” varsin rajuin ottein, mutta todellisuudessa niskavamman liikuttelu voi merkittävästi pahentaa sitä.

Hyvä ensiapukoulutus antaa sinulle ensiapuvalmiudet toimia oikein vaaratilanteissa, ja sitä kautta opit myös välttämään mahdolliset virheet potilaan auttamisessa.

Ensiapukoulutus kannattaa uusia säännöllisesti

Ensiapukoulutuksista saatavat viralliset pätevyydet ovat voimassa vain tietyn ajan koulutuksen käymisestä. Toki koulutuksessa opitut taidot eivät sen jälkeenkään katoa hetkessä taikaiskusta, mutta on hyvä tiedostaa, että ensiapupätevyys on muistettava uusia ajoissa, jos esimerkiksi työpaikkasi vaatii sitä.

Kuvitellaan vaikkapa, että olet töissä yrityksessä, joka tekee inbound-markkinointia, ja yritys vaatii kaikilta työntekijöiltään ajan tasalla olevan ensiapupätevyyden. Pätevyys kannattaa muistaa päivittää hyvissä ajoin, ettet äkkiä huomaa olevasi tilanteessa, jossa virallinen pätevyytesi on jäämässä vanhaksi, ja joudut kiireesti yrittämään etsiä sopivaa ensiapukurssia saadaksesi pätevyytesi päivitettyä.

Syy tähän vaatimukseen uusia ensiapupätevyys aika ajoin on hyvin ilmeinen: taidot ruostuvat, jos niitä ei käytä tai kertaa säännöllisesti. Jos esimerkiksi olet käynyt ensiapukurssilla viimeksi 10 vuotta sitten, et vaaratilanteen sattuessa välttämättä muista lainkaan, mitä oikein pitäisi tehdä.

Käymällä ensiapukoulutuksen uudestaan aina aika ajoin pidät huolen, että et unohda elintärkeitä ensiaputaitojasi, vaan taidot muistuvat nopeasti mieleen silloin, kun huomaat niitä tarvitsevasi.

Samankaltaiset artikkelit