Miten perustat siivousalan yrityksen?

On monia tapoja parantaa omaa taloudellista tilannettaan. Ehkä menoja voi karsia – esimerkiksi lopettaa kuntosalin jäsenyyden, jos ei ole käynyt salilla tammikuun jälkeen, tai siirtyä asioimaan halvemmassa ruokakaupassa. Budjetti auttaa seuraamaan tuloja ja menoja ja löytämään oman talouden ongelmakohdat – ongelmakohta voi olla vaikka tupakointi, muovikassien ostaminen joka kauppareissun yhteydessä tai puhelinliittymä, mitä ei ole kilpailutettu pitkään aikaan. Yhdistä lainasi – kun pääset maksamasta usein eri lainojen kuukausikuluja, saatat säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja kuukausitasolla! Työnantaja saattaa suostua palkankorotukseen, tai ehkä tulotaso kohenisi lisäkoulutuksen avulla. Entäpä jos perustaisit oman yrityksen, esimerkiksi siivousalan yrityksen? Yhä useammalla on nykyään oma kotisiivooja, ja koska väestö ikääntyy, kasvaa erilaisten siivous- ja kodinhoitopalveluiden kysyntä. Miten siivousalan yritys perustetaan?

Siivooja voi laskuttaa laskutuspalvelun avulla

Yrittäjäksi ryhtyminen voi jännittää. Mitä jos keikkaa ei tule, tai homma ei nappaakaan? Yrittäjyyttä voi kokeilla kevytyrittäjyyden kautta, eli laskuttamalla keikoista laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjänä voi tehdä satunnaista keikkaa oman työn ohella, tai testata yrityksen pitämistä esimerkiksi työttömyystuella ollessasi. 

Kun laskutat laskutuspalvelun kautta, hoidat niin laskutuksen kuin kaikki yrityksen pyörittämiseen ja itsensä työllistämiseen liittyvät lainmukaiset velvoitteet helposti, olematta silti vielä varsinainen yrittäjä. Voit silti markkinoida itseäsi kotitalousvähennyksen avulla, sillä asiakas voi hakea laskutuspalvelun kautta laskuttamistasi siivouksista kotitalousvähennystä, vaikka sinä ei kuulukaan ennakkoperintärekisteriin.

Laskutuspalveluun rekisteröityminen on helppoa ja nopeaa. Muutama minuutti riittää, ja sitten voit alkaa markkinoida ja mainostaa koti- tai toimitilasiivouksiasi. Et tarvitse y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua arvonlisävero- tai ennakkoperintärekisteriin. Laskutuspalvelun kautta saamasi raha katsotaan palkaksi, joten voit työllistää itseäsi ja saada silti soviteltua työttömyyskorvausta, jos muut ehdot sen saamiseksi täyttyvät. Et ole myöskään kirjanpitovelvollinen, etkä ole sitoutunut mihinkään kuin korkeintaan asiakkaillesi antamiisi lupauksiin siivousajankohdasta ja -työstä. Laskutuspalveluissa ei yleensä ole kuukausimaksua, vaan ne veloittavat palvelumaksunsa asiakkaan maksamasta laskusta. Nettopalkan laskutuspalvelu siirtää sinun tilillesi pian sen jälkeen, kun asiakas on laskun maksanut.

Toiminimen perustaminen on seuraava askel

Jos asiakkaat tuntuvat löytävän yrityksesi, toiminta osoittaa kannattamisen merkkejä ja itsekin olet sitä mieltä, että haluat jatkaa tällä tiellä, kannattaa unohtaa laskutuspalvelut niiden suhteellisen korkeiden palvelumaksujen takia. Siivooja voi perustaa vaikka toiminimiyrityksen, ja aloittaa uransa oikeana yrittäjänä. 

Toiminimen on voinut perustaa netissä jo muutaman vuoden ajan, ja siellä perustamisilmoitus kannattaakin tehdä, koska se on halvempaa kuin paperisen lomakkeen lähettäminen kaupparekisteriin. Toiminimen perustaminen verkossa maksaa 60 euroa, kun taas paperilomake maksaa 110 euroa plus tulostus- ja postituskulut. Lisäksi verkossa tehty ilmoitus on käsitelty nopeammin, ja toiminta voi alkaa.

Toiminimen verotuskuviot ovat mukavan yksinkertaisia. Yksinkertainen kirjanpito riittää, eli yksinkertaisimmillaan sinun ei tarvitse kuin merkitä ruutupaperille kaikki tulot ja menot ja laskea ne yhteen. Kausiveroilmoitusta ei tarvita kuin kerran vuodessa, mikäli toiminta on suhteellisen pienimuotoista. Toiminimen tulot ovat sinun henkilökohtaisia tulojasi, ja ne verotetaan sinun ansiotuloinasi. Kirjanpitäjää ei välttämättä tarvita mukaan ollenkaan, jos itselläsi on aikaa ja halua laskea kuitteja, arvonlisäveron alarajahuojennuksia ja työhuonevähennyksiä. Toisaalta, mikäpä sen parempi paikka saada neuvoja yrityksen ensi askeleilla kuin tilitoimisto ja siellä pitkää työskennellyt kirjanpitäjä, jolla on kokemusta myös verosuunnittelusta.

Toiminimessä on joitain haittapuoliakin, muun muassa se, että toiminimiyrittäjänä olet vastuussa kaikista sitoumuksistasi (kuten yrityksesi veloista) koko henkilökohtaisella omaisuudellasi. 

Miten toiminimi perustetaan?

Kun olet sitä mieltä, että yrittäminen on sinun juttusi, kannattaa käydä yrittäjyyskursseilla oppimassa yrittämisen perusasioita. Sen jälkeen voit hakea starttirahaa ja täyttää toiminimen perustamislomakkeen. Kirjanpitäjästä on iso apu – kilpailuta alueesi kirjanpitäjät ja tilitoimistot, jos et usko omiin kykyihisi talouspuolen asiassa. Vaikka sinulla olisi oma kirjanpitäjä, helpottaa asioita huomattavasti se, jos sinulla on kuitenkin jonkinlainen perustuntuma siihen, mitä tarkoittavat tase, liikevaihto, liikevoitto ja arvonlisävero. 

Aloittaville yrittäjille löytyy paljon tukea. Ota yhteyttä alueesi TE-toimistoon, Ely-keskuksiin ja uusyrityskeskuksiin – tiedä vaikka saisit oman mentorin siivousyrityksesi alkumetreille! Yritykselle kannattaa myös laatia omat kotisivut, jotta asiakkaat löytävät juuri sinut siivoojaa tarvitessaan. Koska aikasi – ainakin toivottavasti – menee jo tilausten toteuttamiseen, kannattanee kotisivut ostaa mahdollisimman valmiina.