Mitä on uni hypnoosi?
Hypnoosi saattaa nostaa monella karvat pystyyn ja tuoda mielikuvan rajuista rituaaleista, joissa ihmisiä riivataan käyttäytymään kuin mitkäkin zombit. Tai sitten tulee mieleen taskukello, jota heilutetaan silmiesi edessä edes takaisin. Oikeasti uni hypnoosi on tehokas hoitokeino, joka ei vaadi toimiakseen magiaa tai muuta yliluonnollista. Päinvastoin! Tässä tekstissä paneudumme unihypnoosin saloihin.
Unihypnoosissa pyritään puuttumaan kaikkiin niihin seikkoihin, jotka häiritsevät unta. Tieteellisesti on todistettu, kuinka hypnoosi toimii useaan eri ongelmaa. Uni on yksi näistä. Miten uni hypnoosi sitten käytännössä toimii? Lääkäri rohkaisee hypnotisoitavaa siirtymään rauhalliseen tilaan puhumalla rauhoittavalla äänellä ja herättämällä rentouttavia mielikuvia. Esimerkiksi hengitysharjoitusten kautta ihminen saadaan keskittymään täysillä vain hetkeen eikä mihinkään muuhun. Kun hypnotisoitava on täysin uponnut hengitykseensä ja rentoutunut, lääkäri auttaa kohdetta kuvittelemaan mielekkäitä mielikuvia, jotka auttavat häntä saavuttamaan tavoitteensa. Tavoitteena voi olla esimerkiksi unettomuuden korjaaminen tai jokin muu muutos elämässä. Kun hypnotisoitava on kuvitellut mielekkäitä asioita, on hän päässyt tilaan, jossa hän on vastaanottavainen suggestioille, eli hän on avoin ehdotetuille käyttäytymisen muutoksille tai menetelmille, jotka auttavat häntä pääsemään tavoitteeseensa.
Unihypnoosilla on useita hyötyjä
Unihypnoosin avulla voidaan parantaa eritysesti syvän unen laatua ja kestoa. Tieteellisesti on todistettu, että hypnoosia hyödyntäneet henkilöt kokevat syvempää ja laadukkaampaa unta unihypnoosisession jälkeen. Yhdysvalloissa on tehty testi, jossa tutkittiin unihypnoosia unihäiriöiden hoitoon. Kaiken kaikkiaan 58,3 % testissä mukana olleista raportoi hypnoosin hyödyistä unen tuloksiin, 12,5 % raportoi vaihtelevista tuloksista ja 29,2 % ei raportoinut mitään hyötyä. Tämä testi on kuitenkin sittemmin kyseenalaistettu, eikä siis täyttä varmuutta unihypnoosin teholle ole. Unihypnoosia on testattu myös parasomnioihin eli häiritseviin unihäiriöihin, kuten yöheräilyyn, unissakävelyyn ja unihalvaukseen.
Yhdessä tutkimuksessa testattiin näiden parasomnioiden hoitamisen tehokkuutta hypnoosilla. Kolmekymmentäkuusi osallistujaa kävi koulutetun ammattilaisen kanssa hypnoosisession ennen kuin he lähtivät kotiin ääninauhan kanssa tekemään omaa hypnoosisessiota kerran päivässä kahden viikon ajan. Tämän jälkeen heitä seurattiin kuukauden, 18 kuukauden ja viiden vuoden välein. Kuukauden kuluttua hypnoterapiaistunnosta lähes 50 prosentilla potilaista ei ollut lainkaan unettomuutta tai se oli parantunut huomattavasti. 42,2 prosentilla potilaista unettomuus oli parantunut huomattavasti vielä 18 kuukauden kuluttua ja 40,5 prosentilla viiden vuoden kuluttua. Kahdeksan potilasta ei kyennyt hypnotisoitavaksi. Tämä alkoi olla jo vakuuttavaa faktaa hypnoosin voimasta.
Uni hypnoosi on ennakkoluulojensa uhri
Hypnoosin tehokkuus on siis tieteellisesti testattua. Eikä vain unen osalta, vaan myös kaikilta muilta osiltakin. On myös havaittu, että erilaisilla hypnoositekniikoilla on erilaiset vaikuttavuuden tasot. Oli kyse sitten unihypnoosista tai hypnoterapiasta, niillä kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kokeilemalla löytää sen itsellensä sopivimman metodin. Hypnoosin suurin ongelma tänä päivänä ovat ennakkoluulot. Edelleen jotkut ihmiset kokevat hypnoosin kuin jonkin sairaan magian, mutta sitä se ei enää ole. Hypnoosi ei ole silmien edessä heiluva taskukello, vaan se on täysin luonnollinen asia, jonka kohtaamme omassa elämässämme päivittäin. Uskoit sitä tai et.