Mikä kryptovaluutta räjähtää vuonna 2021?

Vielä jokin aika sitten rahojaan pystyi sijoittamaan lähinnä asuntoihin ja metsäkiinteistöihin, kasvuyrityksiin, kultaan, taiteeseen, osakkeisiin ja rahastoihin. Nyt mukaan ovat tulleet kryptovaluutat. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on melkoista uhkapeliä, sillä bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvon kasvamisesta (tai edes arvon säilymisestä!) ei ole mitään takeita. Riskit ovat toki läsnä myös pörssissä, ja asuntosijoittamiseenkin liittyy riskejä. Kryptovaluutta on kuitenkin suhteellisen uusi tulokas, mistä tiedetään varsin vähän, joten yksityishenkilöt ja yritykset sijoittavat rahojaan usein mieluummin johonkin muuhun kohteeseen. 

Nyt eletään lokakuuta 2020, ja on täysin mahdotonta ennustaa, mikä kryptovaluutta räjähtää vuonna 2021. Moni sijoittaa vanhaan tuttuun bitcoiniin, millä moni onkin päässyt rikastumaan (mutta eivät läheskään kaikki). Olisiko sittenkin kannattanut sijoittaa johonkin muuhun kryptovaluuttaan, vaiko unohtaa koko juttu? Olemme viisaampia vasta ensi vuonna, mikä on tietenkin sijoitusmielessä aivan liian myöhään.

Kryptovaluuttoja ei voida analysoida

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen eroaa merkittävästi osakkeisiin sijoittamisesta, sillä ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä menetelmää kryptovaluuttojen analysointiin. Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja ei voida arvottaa samoin kuin osakkeita, etkä saa luettavaksesi tilinpäätöksiä, tulosennusteita ja muuta faktaa kryptovaluutan tuloksentekokyvystä. Lisäksi kryptomarkkinoilta puuttuu valvontaa ja pelisääntöjä, joten kurssimanipulointi onnistuu osakemarkkinoita helpommin.

Kryptovaluuttojen markkinat ovat siis vaikeasti ymmärrettävät ja melkoisen villit. Tämä on suurin syy sille, miksi kryptovaluuttoihin sijoittamista verrataan uhkapelaamiseen.

Bitcoin hallitsee kryptovaluuttamarkkinoita

Bitcoin on todennäköisesti tunnetuin kryptovaluutta. Sen arvo on tänäkin päivänä noin 60 % koko digitaalisen valuutan markkinasta. Joidenkin mielestä bitcoin on paras kryptovaluutta aloittelevalle sijoittajalle, sillä sen toimivuudesta ja turvallisuudesta on jo takeita. 

Bitcoin ei kuitenkaan ole ainut virtuaalinen valuutta, mihin voit sijoittaa. Seuraavaksi esittelemme muutaman muun esimerkiksi kryptovaluutoista, joihin voi halutessaan investoida.

Litecoin yksi vanhimmista kryptovaluutoista

Litecoin ei ole mikään toissa päivänä markkinoille tullut kryptovaluutta. Litecoin on perustettu vuonna 2011, ja se on pitänyt paikkaansa digitaalisten valuuttojen kärkisijoilla. Litecoin perustuu bitcoinin koodiin, joten sillä on huomattavan paljon tekemistä tunnetun bitcoinin kanssa. Litecoinin etuihin kuuluu se, että myös vasta-alkajan on helppoa ostaa sekä säilyttää litecoineja. 

Litecoin tulee melko varmasti pysymään suurena kryptovaluuttana, mihin kannattaa sijoittaa nyt ja tulevaisuudessa. Sikäli mikäli litecoin saa implementoitua odotetut privaattiominaisuudet, muuttuu se entistä houkuttelevammaksi kohteeksi sijoitusmielessä.

DigiBytellä on omat faninsa

Oletko jo kuullut kryptovaluutasta nimetä DigiByte, eli DGB? Ei se mitään, ei ole moni muukaan. DGB tuli markkinoille vuonna 2013, joten silläkin on jo useamman vuoden historia ja oma fanikuntansa, mutta se on vielä melko pieni. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta, sillä tämä kryptovaluutta pääsi vuoden 2020 aikana Binancen listoille!

Yksi syy DGB:n suosioon on se, että uusia lohkoja syntyy 15 sekunnin välein, kun bitcoinilla sama kestää 10 minuuttia (ja litecoinilla 2,5 minuuttia).

Platformeista parhain kryptovaluutta lienee ethereum

Platform-kategoriaa on hypetetty viime vuosina. Ethereum on ollut pinnalla viime vuodesta alkaen. Ethereum on nyt markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta. Ethereum on (samalla tavalla kuin bitcoin) arvokkaampi kuin kaikki sen kilpailijat yhteensä!

ETH-kolikoita voi ostaa lähes jokaisesta tunnetusta pörssistä, ja osa kauppapaikoista sopii myös aloittelijoille.

On kuitenkin huomattava, että ethereumin ongelma on vanhentunut teknologia. Kun ethereum 2.0 -versio lanseerataan (tämä voi tapahtua jo vuosien 2020–2022 aikana), voi tämä kryptovaluutta nousta arvoon arvaamattomaan! Jos version käyttöönotto myöhästyy, on mahdollista, että ethereum menettää asemansa markkinoilla.

Ethereumin haastajat: cardano ja elrond

Ethereum

Ethereumin haastajina voidaan pitää cardanoa ja elrondia. Cardano on 3. sukupolven platform, mikä on ratkaissut ethereumin skaalautuvuusongelmat. Cardano taipuu jopa tuhansiin transaktioihin sekunnissa! Mikäli ethereum 2.0 -projekti ottaa takapakkia, voi cardano olla suurin hyötyjä kryptomarkkinoilla.

Elrond on syntynyt vasta syksyllä 2017, mutta sen eteneminen on tapahtunut nopeasti. Elrond tunnetaan markkinoiden parhaiten skaalautuvasta platformista: se on päässyt simulaatioissa jopa 260 000 transaktioon sekunnissa, mikä voittaa Visan ja Mastercardin kapasiteetin. 

Muista myös tokenit

Muista tutustua myös tokenien kategoriaan – ne ovat kolikoita, mitkä on luotu platformien sisälle. Suosituin token on chainlink, mikä on kymmenkertaistanut arvonsa nopeasti. Toinen kiinnostava token on ehdottomasti binance coin.